И во домашен карантин може да добиете корона: Еве на што треба да посветите посебно внимание!

Дури и ако сте во изолација, лесно можете да го добиете коронавирусот. Обрнете внимание на овие извори на инфекција.

Според светските експерти, според студиите за случаи на инфекција COVID-19 до денес, овој коронавирус предизвикува (тешка пневмонија или лесна пневмонија) во околу 80 проценти од случаите, а повеќето пациенти се опоравуваат, 14 проценти имаат сериозна болест и шест проценти има тешка форма на болеста. Повеќето од најтешките форми и смртни случаи се случиле кај постарите лица и кај оние со други хронични заболувања.

Сепак, неодамна, холандските и француските медиуми објавија дека скоро половина од оние кои се на интензивна нега се помлади од 50 и 60 години, соодветно. Значи, сосема е погрешно да се мисли дека младите се еластични.

Веројатно со денови ги слушавте сите видови на официјални и полу-официјални совети.Но, еве ги упатствата на светските здравствени организации и експерти …Немојте премногу често да одите во продавниците

Молекуларниот биолог Гордан Лауч постави истражување од Englandурнал Journalурнал и напиша дека овој  несреќен вирус живее долго на разни површини. На пластиката останува и по два дена. Значи, ако некој кашла во раката и потоа допре шише млеко, јогурт, пакети тоалетна хартија или нешто во продавницата, ако немате среќа и наидете на вакви пакувања и после два дена, вирусот можете да го донесете дома..

Loading...

Значи, веднаш штом ќе ја напуштите продавницата, треба веднаш да ги исчистите амбалажите. Поточно, стотици и стотици луѓе минуваат низ продавниците и тоа во моментов се најголемите собири на луѓе.

Соблечете ги чевлите,кога се враќате од продавница, аптека, болница или друго јавно место, се миете и менувате пред да влезете во станот или куќата. Не тресете облека или не потпирајте се на други работи. Можете да го ставите во мијалник или на воздухот.

Исчистете ги чевлите со производ базиран на хлор и оставете ги во ходник на балконот, пред вратата … најдобро е да се користи еден пар  чевли за цело ова време.

Дали пакувањето треба да се дезинфицира?Експертите велат дека вирусот може да остане на пластика и други материјали со часови и денови, така што сè што сте купиле (ако не и расипливо) може да се чува во друга просторија, на пример, ако имате оставата,. Можете да ги избришете пластичните и другите површини на пакувањето во раствор од вода со сапуница, а потоа да ја измиете крпата на висока температура или да ја исфрлите.Перењето со сапун треба да помогне. Иако сапун и вода нема да ги убијат сите вируси, чистењето со сапун треба да биде ефикасно во отстранувањето на коронавирусите и другите бактерии од површината.

Оцетот може да се користи и за бришење на пакувањето со храна, иако не е познато дали убива вируси и до кој степен. Природните антисептици немаат толку силни антимикробни својства како синтетички, но тие се скоро нетоксични.Оцетот има киселини во него и има можност да ги оштети бактериите и вирусите, но не е нешто што би го препорачал за да се спречи ширењето на коронавирусите“, вели експерт за заразни болести Амеш А. Адаjа.

Loading...