Денеска е маченичка Теодора: Жените никако не треба да го прават ова

Денеска е Преподобна маченичка Теодосија.

Свети Теодосија била родум од Цариград, од богато семејство. Татко и умрел уште додека Теодосија била на седумгодишна возраст. Мајка и уште од малечка ја дала да се воспитува во манастир. Теодосија пораснала, го засакала подвижничкиот живот и не сакала да го напушти манастирот. Нејзиното страдање паѓа во времето на иконоборечкиот император Лав Исавриецот (717-741). Света Теодосија била затворена и мачена поради нејзината ревност во одбраната на правоверното учење за почитувањето на ико¬ните, а најпосле и погубена во 730 година.

Денеска не треба да се шие, да се пере и да се постилаат алишта.

Се верува дека девојките кои ќе го направат спротивното ќе останат без среќа и пород, а машките ќе бидат неуспешни.