До крајот на годината газдите треба да исплатат К-15 – еве колку ќе изнесува оваа година

Остануваат уште само три месеци рок до исплата на К-15 за вработените. Најниската сума која што треба да им се исплати на вработените од страна на компаниите се искачи на 10.700 денари. Овој раст се должи на зголемувањето на просечната нето плата во Македонија.

Оваа сума според Колективниот договор за стопанството од приватниот сектор на сметките на работниците кои во иста компанија работеле најмалку шест месеци во текот на оваа календарска година треба да легне најдоцна до 31 декември. Фирмите кои нема да го исплатат регресот ризикуваат да бидат казнети.

Инаку, денеска премиерот на државата Зоран Заев истакна дека и оние компании кои што покажуваат загуба предизвикана од здравствената криза доколку имаат можност да исплатат К-15.

„Ние сме Влада за работниците и уште еднаш апелираме секоја компанија која што има можност, дури и оние коишто покажуваат загуба да исплатат регрес за годишен одмор односно познатото К-15 заради тоа што дефинитивно работниците се трајното добро и за компаниите, но и за државата. Уште еднаш Законот и самите колективни договори регулираат дека кога компаниите покажуваат загуба тогаш нивната задолжителност паѓа, но имаме компании што оваа година ќе покажат загуба, но и имаат добра акумулирана добивка од претходните години или знаат дека веднаш загубата од 2020 има сериозен потенцијал да биде покриена во 2021 година“, рече Заев одговарајќи на новинарско прашање на денешната прес-конференцијата со помошникот државен секретар за енергетика на САД, Францис Фанон во Владата.

Loading...