Како да знаете дали имате Коронавирус или обична настинка: Научник откри многу едноставен тест за Ковид 19

Научниците се осврнаа на феноменот на губење на мирис, кој честопати ги погодува луѓето заразени со вирусот корона и дојдоа до важно откритие.

Откритието го пренесува Би-Би-Си, а научниците велат дека оваа загуба на мирис е уникатна и е сосема поинаква од онаа кога чувството за мирис исчезнува поради настинка.

Имено, аномијата во Ковид-19 е ненадејна и многу силна. Покрај тоа, не е проследено со затнат нос. Напротив, повеќето луѓе заразени со Ковид можат нормално да дишат преку носот, што не е случај со настинки и грип.

Друга работа што го разликува Ковид е губењето на вкусот. И тоа не е, велат научниците, благо нарушување на вкусот предизвикано од губење на мирис. Заразените со ковид навистина не можат да направат разлика, да речеме, слатко од горчливо.

Научниците овој заклучок го објавија во списанието Ринологија, и тие се сомневаат дека тоа се случува затоа што вирусот влијае на нервните клетки кои се директно вклучени во создавање вкус и мирис. Тие исто така велат дека секој со овие симптоми треба да биде тестиран за коронавирусот и дека членовите на неговото семејство треба да бидат во изолација.

Loading...

Истражувањето што го покажа ова беше спроведено на над 30 волонтери. 10 имаа ковид, 10 имаа настинка, а 10 беа целосно здрави. Се покажа дека губењето на чувството за мирис е поизразено кај луѓе со ковид, а Карл Филот, професор на Универзитетот во Источна Англија, кој го спроведе овој тест, вели дека самите луѓе би можеле да спроведат свој мал тест со производи како кафе, лук , портокали или лимони и шеќер. Се разбира, ништо не може да замени лабораториски тест, потенцира тој.

Loading...