“КАКО СТРУЈА ДА МИ МИНУВАШЕ НИЗ ВЕНИТЕ“: Исповед на тинејџер кој покрај кораната се разболел со уште една фатална болест (ВИДЕО)

“КАКО СТРУЈА ДА МИ МИНУВАШЕ НИЗ ВЕНИТЕ“: Исповед на тинејџер кој покрај кораната се разболел со уште една фатална болест (ВИДЕО)

Џек Мекмароу (14) неодамна бил хоспитализиран со тежок воспалителен синдром поврзан со коронавирус и срцева слабост.

“Кога ги имаше првите симптоми кон средината на април, не бевме премногу вознемирени. Не мислевме дека станува збор за коронавирус. Мислев дека тој има треска поради иритација на кожата. Имено, тој има осип на рацете. Разговаравме со педијатар и тој му даваше антибиотици. Но, по пет дена, неговата состојба се влоши“, рекол таткото на Џек.

“Да, јас првично не мислев дека имам коронавирус. Имав болно грло и тоа не е наведено како вообичаен симптом. Кога веќе бев хоспитализиран и кога се разбудив во болницата, беше понеделник наутро, не можев да ги мрднам рацете и нозете. Имав болка, ме болеа кога другите ги движеа. Тоа можам да го опишам само како струја или пожар да ми минуваа низ вените“, објасни 14-годишникот.

Д-р Конер, кој бил задолжен за тоа во Медицинскиот центар Колумбија, рекол дека Џек имал срцев удар во еден момент.

Loading...

„Кога дојде во болница, имаше висока температура, брзо чукање на срцето и низок крвен притисок. Иако немал претходни хронични заболувања, тој покажа знаци на шок“, рекол лекарот.

Инаку. се проценува дека помеѓу 75. и 100. деца во Велика Британија страдаат од повеќе воспалителни синдроми поврзани со инфекција со коронавирус.

Loading...