Кога доаѓате од град или од работа дома: За да не го пренесете вирусот, еве што треба прво да направите!

Добрата хигиена може да нè спаси. Еве како да се заштитите.

Во ерата на вирусот, сите ни кажуваат дека хигиената е единствената работа што може да нè спречи од оваа растечка опасност.Ако сте биле надвор во град: продавница, аптека, работа или јавен превоз, ви препорачуваме да го направите следново:

На јавни места, не заборавајте да носите хируршки раквици и маски. Во отсуство на истото, ставете ги зимските раквици и шал над носот и устата.Избегнувајте контакти (ракување, гушкање) и потпирајќи се на која било површина. Избегнете го присуството во градскиот превоз.

Кога ќе се вратите дома:Измите се надвор од вратата;Извадете ги ракавиците, ако ги носите (ракавиците за еднократна употреба се фрлаат во корпа и зимските нараквици мора да се исперат во машина за перење на 60 степени Целзиусови).

Отстранете ја маската.Соблечете ја облеката и ставете ја целата за перење мијалник.Измијте ги рацете темелно, измијте се.Користете хартија за да се избришете или пешкир што е ваш за да се менувате секој ден.Дезинфицирајте ги вратите, бравите, светлата, ѕвончињата, итн.

Loading...

После сето ова, повторно измијте ги рацете со сапун и вода.Само кога ќе го направите ова, можете да се поздравите дома.Забелешка: Додека вирусот трае, се препорачува сите членови на домаќинството да имаат своја крпа за раце и лице што ќе се менува секој денот.

Приборот за јадење мора да биде добро измиен и стерилизиран.Работите што ги носиш од продавниците мора внимателно да ги донесеш во домот. На пример, храна како што е јогурт, млеко и шишиња сок мора да се измие пред да се лади.Внимавајте на хигиената, тоа е половина здравје.

Loading...