Не чека силно невреме: Кога грми подалеку од овие нешта во домот, важно предупредување

Се најавува ново невреме попладнево и во текот на наредните денови.

Врнежите и грмежите ќе бидат се почести и локално ќе бидат значително поројни проследени со засилен ветер, силни електрични празнења и појава на град, препорачува Славчо Поповски.

При невреме и грмотевици доколку сте на отворено, веројатно првиот ваш инстинкт ќе биде да се засолнете под некое дрво. Тоа ни случајно немојте да го правите, посебно ако во прашање е осамено дрво, затоа што има голема шанса гром да удри во него.

Доколку пак сте во автомоби нема потреба да се плашите бидејќи шансите за да ве удри гром се минимални.

Во суштина ако сте во затворена просторија, таму останете се до престанувањето на невремето.

Доколку сте дома, потребно е да се држите подалеку од електирчните уреди и штекери, бидејќи громот се пренесува и низ инсталација.

Гром може да удри и кога невремето е одалечено до 16 километри од вас.