Сандра на родителите им пратила проштална порака и се подготвила за најлошото – но потоа се случил пресврт

Сандра Живковиќ на само 21 година лежела во болничкиот кревет на клиника во Белград, борејќи се за здив додека откажувале белите дробови.

Додека мониторите околу неа покажувале влошување на состојбата, таа го искористила последниот атом на силата за да му испрати проштална порака на својот вереник.

Лекарите се подготвувале да ја стават во индуцирана ко ма и кога веќе не можеле да и го спасат животот, барем малку да и олеснат.

Наскоро, личност која никогаш претходно не ја видела, ќе и го спаси животот на младата девојка која е во длабок сон. Секоја година таа во негова чест оди нагорно и ја раскажува оваа приказна.

-Од раѓање страдам од цис тична фиброза, ретка и неизлечива болест која ги погодува сите екскреторни органи, особено белите дробови и панкреасот.

Loading...

Со редовна терапија (вдишувања, потчукнување на белите дробови за исфрлање на што повеќе секрети, земање на дигестивни ензими со секој оброк и лекови за желудник, црн дроб, витамини), живеев „нормално“, но како што стареев, така се одвиваше и мојата состојба.

Се влоши, ја започнува приказната за „Блиц“, која беше прогласена за нај жена на Блиц во 2018 година.

Пред седум години, белите дробови на оваа млада девојка беа толку исполнети со секрети, што дишењето беше скоро невозможно.

„Замислете дека имате 21 година и ги пишувате своите последни зборови до вашите најблиски преку порака“

-Кога дури и најголемата доза кислород не помогна при вдишување, лекарите ме ставија во ко ма за да ми го олеснат заминувањето бидејќи и покрај сите нивни напори, не можев да дишам.

Бев пренесена во Виена, на тамошна клиника. Пред тоа, се збогував со СМС порака, со моите родители, брат, свршеник и најблиските пријатели затоа што не сакав да заминам без да знаат колку ги сакам и што ми значеа во животот.

Моите родители рекоа дека тие сакаат да бидат живи донатори малку пред тоа, но нивната желба и подготвеност да дадат дел од себе за да преживеам ќе беше неуспешна ако не беа некои прекрасни луѓе кои дадоа се од себе да ми помогнат. Пристигнувам на клиниката АКХ во Виена – вели Сандра.

„Моите родители чекаа да бидат донатори, кога лекарите ги повикале настрана.

-На денот на оп ерацијата, додека моите родители чекаале да ги донесат во сала и да ми пр есадат дел од белите дробови, се појавија белите дробови на поч инат кои ми одговараа според првите параметри и ги известија родителите дека доколку другите анализи покажат дека моите бели дробови се вклопуваа, ќе ми ги пресадат.

Набргу потоа, моите родители останаа во собата, а јас ги добив белите дробови на непознат донатор, кои се наоѓаат во мене веќе седум години – девојчето раскажува за еден момент кој засекогаш и го промени животот.

-Кога се опоравив, добив спонтана идеја да направам нешто како знак на благодарност на личноста, со чии бели дробови и денес, седум години подоцна, дишам. Така е создадена интимната акција, „Во чест на мојот донатор“.

Искачувањето на планина во чест на мојот донатор е првенствено замислено како планинарска акција и се поканети сите планинарски здруженија од цела Србија, но мило ми е што секоја година има се повеќе луѓе кои не пешачат, но доаѓаат да ја поддржат акцијата од хумани причини.

И горда сум на фактот што многу луѓе започнаа да пешачат, токму поради искачувањето во чест на мојот донатор, а тоа е една од најубавите работи што ги чувствувам како иницијатор на акцијата – вели Сандра.

Loading...