ВЕДНАШ ПРЕСТАНЕТЕ: Еве зошто никако не смеете да пржите јајца во сончогледово масло

Јајцата се одличен избор за најважниот оброк во денот – појадокот! Содржат околу седум грама протеини и ако ги приготвувате на многу малку маснотија, може да бидат многу здрав оброк. Со промена на мастите во кои ги пржите јајцата, тој оброк можете да ги направите уште поздрави, но и повкусни.

Сончогледовото масло заменете го со маслиново и со тоа, освен есенцијалните антиоксиданси кои ни се потребни бидејќи се борат против слободните радикали во организмот, ќе добиете и многу повкусен оброк.

Истражувањата покажаа дека приготвувањето на намирниците на растително масло не е најдобриот избор за здравјето бидејќи „обичните“ растителни масла ослободуваат штетни состојки, алдехиди. Иако и маслиновото масло е растително, со загревање на ова масло се ослободуваат сепак многу помалку алдехиди.

Истовремено, побрзо се загрева, со што јајцата побрзо се пржат и го задржуваат својствениот вкус.

loading...